Sanatate

Aplicatii si caracteristici ale mierii de tei

Mierea de tei este o miere primara. Este folosita de mii de ani. Este obtinuta din flori de tei sau copaci ce apartin speciei Tilia. Cei mai folositi copaci sunt Tilia Americana si teiul alb. Teiul alb este cunoscut ca si copacul albina din cauza cantitatilor mari de nectar produse de florile cazute. In tarile Est Europene, Rusia si China, teiul alb este cunoscut ca teiul cu flori mici. Aroma ambroziaca a florilor galben-albe atrag albinele aflate la mile distanta.

 

Teiul – Mierea de tei

Caracteristicile senzoriale ale mierii de tei nu sunt afectate de speciile de Tilia. Urmatoarele se aplica oricarui fel de miere de tei obtinuta de la orice specie de tei. Intensitatea aromei si gustul sunt mai puternice decat sugereaza culoarea. Mierea de tei nu merge dupa regula „mai inchis, mai puternic”. Este o culoare verzuie , cand este proaspata, da in timp, culoarea ei se curata avand o tenta galbuie. Aroma are o aciditate slaba, dulceata medie si cateodata are un gust amarui mai slab. Are un gust persistent si este usor astringent. Rata cristalizarii este de la mediu la repede. Este buna atunci cand este luata cu serbet de lamaie sau cu ceaiuri de plante.

 

Remedii traditionale

Mierea de tei are o gama larga de aplicatii. Este in principal folosita ca un diaforetic in tratarea racelii si a febrei. Este de asemenea utilizata ca un agent fortifiant si ajuta inima. In Europa de Est si Rusia este foarte utilizata in tratarea durerii in gat, rinita si laringita. In combinatie cu lamaia este utilizata in tratarea racelii. Cand este luata cu ceai, mierea de tei poate fi folosita in tratarea ficatului si a vezicii biliare si usureaza de asemenea inflamarea tractului gastrointestinal. Este aplicata extern pentru a vindeca ranile purulente, eczema si arsurile.

 

Istorie

Rolurile pe care le-a avut mierea de tei in istorie sunt multe, simbolice si practice. Inca din timpurile pre-crestine in Europa, teiul a fost cunoscut drept copacul mistic al vietii, copacul sanatatii, copacul judiciar, copacul victoriei, copacul fertilitatii. Mentionari ale teilor se gasesc in mitologia greaca. Teii cresc peste 30 m in inaltime. Au frunze in forma de inima si multe flori cu un miros dulce. Locul unde teii erau plantati se folosea ca loc pentru intalniri si pentru evenimente.

Teiul are o durata de viata de peste 1000 de ani. In multe tari, sunt regasite orase care poarta numele copacului. In Slovenia teiul este un simbol national. In satucul Rut deasupra vaii creste faimosul tei Rut.  Teiul este mentionat in multe scrieri si povesti antice, cea mai notabila fiind mitul roman al lui Baucis si Philemon, un cuplu Phyrgian sarac dar mandru. Sunt rasplatiti de zei, Jupiter si Mercur, multumindu-le pentru ospitalitate, acordandu-le eternitate impreuna asemenea un tei sau stejar.

 

Comments

comments

Leave a Comment